Rechtzaak ChemiePack begonnen

15-10-2012

Op 9 oktober is de rechtszaak over de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk begonnen. Voor de rechtbank in Breda stonden niet alleen de directeur, maar ook de veiligheidscoördinator en een productieleider terecht. Ze worden beschuldigd van opzettelijke brandstichting en overtreding van milieuwetten!!

Het OM wil de drie leidinggevenden vervolgen, omdat de veiligheidsregels werden genegeerd. Ze worden verdacht van "opzettelijke brandstichting"!! Daarnaast zouden ze niet alle maatregelen hebben genomen om zware ongevallen te voorkomen. Ook waren de vergunningen voor het opslaan van gevaarlijke goederen en het overpompen en mengen van stoffen niet op orde zijn.

Het feit dat de brand veroorzaakt werd door een productie medewerker die met een gasbrander een klep wilde ontdooien is naar de mening van het OM rechtstreeks het gevolg van de werkhouding binnen ChemiePack, en paste in de bedrijfscultuur waar de leiding voor verantwoordelijk is.

Feit is dat de brand niet beheersbaar gehouden is door de brandveiligheidsvoorzieningen die naar eigen zeggen wel aanwezig waren maar kennelijk onvoldoende in staat waren om de brand binnen het (al of niet grote) brandcompartiment te houden.

Het ziet er naar uit dat de overheid nu echt werk gaat maken van de invulling van de "eigen verantwoordelijkheid" voor de brandveiligheid.

Is de volgende stap, dat de kosten van een brandweer optreden voor eigen rekening komen indien niet aangetoond kan worden dat aan alle wettelijke brandveiligheidsverplichtingen is voldaan??

Nog niet zo lang geleden stond de inspectie vakantie letterlijk in het regeer akkoord maar daar zijn we inmiddels ver van verwijdert.

Al eerder pleiten wij op deze plaats voor een periodieke brandveiligheid scan door een externe deskundige in combinatie met een elektronisch gebouw dossier.

Waren wij onze tijd vooruit??
 

Nieuws

pagina 1/2 | volgende   
Overname  (08-03-2019)
Door omstandigheden zijn de activiteiten van dit bedrijf overgenomen door vb&t Brandveiligheid & Milieu B.V. uit Eindhoven. Voor meer informatie raadpleegt u de website via www.vbtbrandveiligheidenmilieu.nl. Op de contactpagina vindt u alle contactgegevens. Zij staan u graag te woord.
Brandscan op basis van NPR 6059  (08-03-2010)
De normcommissie Brandveiligheid van Gebouwen van de NEN heeft het inspecteren van het brandveiligheid niveau van bestaande bouwwerken vastgelegd in een praktijk richtlijn, de NPR 6059.
Juli 2009 heeft VROM gemeenten opgedragen grote brandcompartimenten te handhaven  (02-03-2010)
VROM heeft gemeenten geïnformeerd omtrend tekortkomingen bij het toestaan van 'grote brandcompartimenten", middels de publicatie "Toezicht en handhaving bij grote brandcompartimenten".
Lid VBE  (28-10-2009)
Medewerkers van FE-Fire Safety Engineering zijn lid geworden van de Verenigde Brandveiligheid Experts (VBE).
toezicht arrangement  (16-09-2009)
FE-Fire Safety Engineering voert toezicht arrangementen uit in combinatie met EGD
Woningbrand eenvoudig voorkomen!!  (31-08-2009)
Woningbrand eenvoudig voorkomen!!!
Safety & Security Amsterdam 2009  (19-03-2009)
Registreer je gratis voor toegang tot de beurs en bezoek onze stand. Wij presenteren het Electronisch Gebouw Dossier!
De binnenaanval definitief van de baan?  (05-02-2009)
De schade door grote branden is vorig jaar drastisch toegenomen. Hoewel minder gebouwen in vlammen opgingen, pakte de totale schade van 490 miljoen ruim 50 miljoen euro hoger uit dan het jaar ervoor.
Brandwonden Stichting  (28-01-2009)
Wij hebben onze relaties met kerst geïnformeerd dat wij geen kerstkaarten en geen relatiegeschenken zullen verzenden.
Architecten laken de dienstverlening van gemeenten bij bouwaanvragen  (03-09-2008)
De BNA architecten ervaren veel problemen bij de toetsing van de bouwaanvragen aan het bestemmingsplan, het bouwbesluit, eisen van brandveiligheid en in iets mindere mate ook aan eisen van welstand.
 
pagina 1/2 | volgende   
 © 2023 FE Fire Safety Engineering  •  Powered by beat247