NEN6060 en BvB 2007 methode

17-05-2018

Voor brandcompartimenten die groter zijn dan de grenswaarden uit het bouwbesluit, kan een beroep gedaan worden op het gelijkwaardigheidsbeginsel.
Een veel gebruikte methode is een vuurlast berekening laten maken.

Gelijkwaardigheid op basis van een vuurlast berekening wordt al jaren toegepast.
De werkwijze is door de jaren heen langzaam verbeterd met als laatste wijziging tot nu toe het evolueren van de BvB methode naar een heuse NEN norm, de NEN6060.

Deze NEN6060 bevat vele verbeteringen t.o.v. de eerdere methoden, zoals een veel grotere toelaatbare vuurlast voor zowel nieuwe als bestaande gebouwen.
Er zijn dus veel grotere brandcompartimenten mogelijk en er is pas veel later sprake van benodigde maatregelen zoals het aanbrengen van een sprinklerinstallatie.

Toch bevat deze norm ook wat minder mooie kanten, nadelen zo u wilt.
Zo mag voor de brandwerendheid van gevels niet meer geleend worden van de buurman, het spiegelsymmetrie principe zoals het bouwbesluit hanteert.
Dit spiegelsymmetrie principe betekend dat je er vanuit mag gaan dat de wand van de buurman aan de andere kant van de erfgrens, tenminste 30 minuten brandwerend is en deze optellen bij de brandwerendheid van het beschouwde brandcompartiment.
Omdat de toelaatbare vuurlast nu veel hoger is en dus het brandcompartiment veel groter, is het spiegelsymmetrie principe uit de norm gehaald.

Dit betekend dat voor relatief kleine grote brandcompartimenten, zeg tot een 4 tot 5.000m2 die ook nog eens dicht op de erfgrens staan, zeg tot 5 meter, de brandwerendheid van de wanden altijd op 60 minuten uitkomt daar waar deze in de oude methode nog naar 0 gebracht kon worden.

Omdat de NEN6060 niet wordt aangestuurd door het bouwbesluit is een aanvrager vrij in de wijze van aantonen van gelijkwaardigheid en het kan dus interessant zijn om voor grote brandcompartimenten toch de oude BvB methode te gebruiken.
 

Nieuws

pagina 1/2 | volgende   
Overname  (08-03-2019)
Door omstandigheden zijn de activiteiten van dit bedrijf overgenomen door vb&t Brandveiligheid & Milieu B.V. uit Eindhoven. Voor meer informatie raadpleegt u de website via www.vbtbrandveiligheidenmilieu.nl. Op de contactpagina vindt u alle contactgegevens. Zij staan u graag te woord.
Brandscan op basis van NPR 6059  (08-03-2010)
De normcommissie Brandveiligheid van Gebouwen van de NEN heeft het inspecteren van het brandveiligheid niveau van bestaande bouwwerken vastgelegd in een praktijk richtlijn, de NPR 6059.
Juli 2009 heeft VROM gemeenten opgedragen grote brandcompartimenten te handhaven  (02-03-2010)
VROM heeft gemeenten geïnformeerd omtrend tekortkomingen bij het toestaan van 'grote brandcompartimenten", middels de publicatie "Toezicht en handhaving bij grote brandcompartimenten".
Lid VBE  (28-10-2009)
Medewerkers van FE-Fire Safety Engineering zijn lid geworden van de Verenigde Brandveiligheid Experts (VBE).
toezicht arrangement  (16-09-2009)
FE-Fire Safety Engineering voert toezicht arrangementen uit in combinatie met EGD
Woningbrand eenvoudig voorkomen!!  (31-08-2009)
Woningbrand eenvoudig voorkomen!!!
Safety & Security Amsterdam 2009  (19-03-2009)
Registreer je gratis voor toegang tot de beurs en bezoek onze stand. Wij presenteren het Electronisch Gebouw Dossier!
De binnenaanval definitief van de baan?  (05-02-2009)
De schade door grote branden is vorig jaar drastisch toegenomen. Hoewel minder gebouwen in vlammen opgingen, pakte de totale schade van 490 miljoen ruim 50 miljoen euro hoger uit dan het jaar ervoor.
Brandwonden Stichting  (28-01-2009)
Wij hebben onze relaties met kerst geïnformeerd dat wij geen kerstkaarten en geen relatiegeschenken zullen verzenden.
Architecten laken de dienstverlening van gemeenten bij bouwaanvragen  (03-09-2008)
De BNA architecten ervaren veel problemen bij de toetsing van de bouwaanvragen aan het bestemmingsplan, het bouwbesluit, eisen van brandveiligheid en in iets mindere mate ook aan eisen van welstand.
 
pagina 1/2 | volgende   
 © 2023 FE Fire Safety Engineering  •  Powered by beat247